Μην μας αφήνετε! – Ψηφίστε “ΝΑΙ”! (in Greek and in English)

Την Κυριακή που ξημερώνει οι Έλληνες κρατούν στα χέρια τους όχι μόνο τη μοίρα ενός έθνους, αλλά και το μέλλον ενός σχεδίου τόσο εύθραστου όσο αυτό της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Ένα «Ναι» θα σημαίνει κι άλλα χρόνια εξουθενωτικής λιτότητας και απώλειας κυριαρχίας. Ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα είναι στα πράγματα για πάντα και οι συνέπειες ενός «Όχι» είναι πολύ σοβαρές για να αξίζει το ρίσκο. Από τον Μπέντζαμιν Ζιμπ

click here to read in English

17237758161_e8223d50f6_z

Έφτασε λοιπόν η ώρα. Την Κυριακή οι Έλληνες θα δώσουν την ψήφο τους σε μία από τις πιο βαρυσήμαντες αποφάσεις της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας. Θα μπορούσε κανείς να το δει ως μια σπάνια έκφανση δημοκρατίας που λειτουργεί ακριβώς όπως θα έπρεπε: όχι μέσω των μηχανοραφιών μιας αδιαφανούς γραφειοκρατίας, όχι κατόπιν διαμεσολάβησης συχνά διεφθαρμένων πολιτικών, όχι εξαρτώμενη από μία ασθενή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός θα αποφασίσει και η φωνή του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα ακουστεί το δίχως άλλο. Ένα «Όχι» των Ελλήνων στις προτάσεις του Γιούρογκρουπ θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Θα σπρώξει την Ελλάδα και την Ευρώπη στο χάος, θα τερματίσει τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας, θα εξασθενίσει σημαντικά και μάλλον αμετάκλητα τους δεσμούς που μας κρατούν μαζί. Ένα «Ναι» θα σημάνει ότι το κοινό νόμισμα θα επιβιώσει προς το παρόν. Η Ελλάδα – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα – θα συνεχίσει να δοικείται από ξένα κέντρα, όπως όλοι στη χωρά ορθώς τα αντιλαμβάνονται ως τέτοια. Μία οικονομική πολιτική που απέτυχε να φέρει θετικά αποτελέσματα θα συνεχιστεί. Όμως, το Ευρωπαϊκό Ιδεώδες θα επιβιώσει για να παλέψει άλλη μια μέρα.

Η φωνή των Ελλήνων επιστρέφει στην ευρωπαϊκή σκηνή και την υποδεχόμαστε με χαρά. Αλλά με αυτήν την ευκαιρία, έρχεται και τεράστια ευθύνη. Μετά από χρόνια ποδηγέτησης από την Τρόικα, τα πράγματα έρχονται πάνω κάτω. Στο επερχόμενο Δημοψήφισμα ένας πληθυσμός 11 εκατομυρίων (ή το 3% του συνόλου της Ευρωζώνης) θα σηκώσει μία ευθύνη εντυπωσιακά δυσανάλογη ως προς το βάρος του.

Την Κυριακή που ξημερώνει οι Έλληνες κρατούν στα χέρια τους όχι μόνο τη μοίρα ενός έθνους, αλλά και το μέλλον ενός σχεδίου τόσο εύθραστου όσο αυτό της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Όταν η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι «η αποτυχία του κοινού νομίσματος ισούται με την αποτυχία της Ευρώπης», δεν υπερέβαλλε. Αν υποθέσουμε ότι αυτό θα συμβεί, δεν θα γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Η βύθιση της Ελλάδας στο χάος σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» δεν θα ακολουθηθεί από την άμεση καταστροφή της Ένωσης. Ωστόσο, η αποχώρηση ενός μέλους από την Ευρωζώνη – και μάλιστα με την γεωστρατηγική και πολιτισμική σημασία της χώρας σας – θα στείλει όλους εμάς σε μία πορεία προς τη διάσπαση, την οποία θα είναι πολύ δύσκολο – αν όχι αδύνατον – να την ανακόψουμε.

Πέραν απ’ αυτό, ελάχιστα θα είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για την Ελλάδα από μία έξοδο. Και δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για τις άμεσες συνέπειες. Αναμφισβήτητα θα είναι καταστροφικές. Αυτό που συνέβη στην Κύπρο, όπου η οικονομία έκανε από καθόλου ως ελάχιστη πρόοδο αφότου επιβλήθηκαν οι περιορισμόι κεφαλαίων, δεν θα το θυμάται πλέον κανείς.

Να δούμε τι θα συμβεί λίγο αργότερα; Οι υπέρμαχοι του Grexit τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα, ισχυρίζονται ότι η έξοδος από το κοινό νόμισμα θα δώσει στην Ελλάδα μια ευκαιρία. Βάσει αυτού του σεναρίου, η υποτίμησε του νέου νομίσματος θα συμβάλλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα επιστρέψει τη χώρα στην ανάπτυξη. Κάτι που δεν είναι απόλυτα αναληθές. Στόχος ήταν πάντα η ανταγωνιστικότητα και αυτό πιθανότατα θα επιτευχθεί. Αλλά τι θα σημαίνει αυτό; Όλα τα εισαγώμενα προϊόντα που σήμερα θεωρούνται δεδομένα θα γίνουν πολύ ακριβότερα: από κλιματιστικά μέχρι Η/Υ, από έπιπλα μέχρι ρούχα, οι ανατιμήσεις θα μπορούσαν να αγγίξουν το 100%. Η υποτίμηση λειτουργεί επειδή έχει πιο γρήγορα αποτελέσματα από ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα που σκόπευαν στη μείωση του εργατικού κόστους, του κόστους παραγωγής και των τιμών στην αγορά ακινήτων. Μπορεί με μια έξοδο να ταρακουνήσετε την Τρόικα με τις απαιτήσεις της, αλλά δε θα γλιτώσετε από τους αρχικούς της σκοπούς, που ήταν η συμπίεση των εισοδημάτων και των τιμών αρκετά, ώστε να επιστρέψουν οι επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα αναγκαστείτε να εφαρμόσετε οι ίδιοι τις πολιτικές της Τρόικα, και τα μόνα προϊόντα που θα μπορεί να αποκτήσει ο μέσος Έλληνας θα είναι αυτά που παράγονται στη χώρα του, παραμένοντας εξαρτημένος από τις ακριβές πλέον εισαγωγές.

Σε βάθος χρόνου, ακόμη και οι θετικές επιπτώσεις της ανταγωνιστικότητας θα είναι ασήμαντες μπροστά στις δυσάρεστες συνέπειες για την Ελλάδα και την Ευρώπη ως σύνολο αν μας αφήσετε.

Όλες οι προσπάθειες να αποκατασταθεί ο τρόπος διακυβέρνησης στην Ελλάδα θα έχουν πάει στράφι: η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, οι απαραίτητες δομές για σύγχρονες πολιτικές, όπως ένα αποτελεσματικό κτηματολόγιο, ένα εθνικό σύστημα υγείας επάξιο του τίτλου του, η αξιοπιστία της πολιτικής στον τόπο σας – όλα αυτά που είναι τόσο δύσκολα και χρονοβόρα ώστε να επιτευχθούν, θα είναι ακόμη δυσκολότερο να τα πετύχει η χώρα εκτός Ευρωζώνης.

Με τον καιρό, το πιο πιθανό είναι οι παλιές δομές που είχαν παραλύσει την Ελλάδα υπό τις οικογενειοκρατίες των Παπανδρέου και Καραμανλή να σηκώσουν πάλι κεφάλι. Ταυτόχρονα, η μετανάστευση μέσω της Μεσογείου θα συνεχίσει να επιβαρύνει τα σύνορά σας, με τα εμπόδια για τον πληθυσμό στην αναζήτηση των απαραίτητων πόρων να είναι ανυπέρβλητα για ένα απομονωμένο ελληνικό κράτος.

Απροστάτευτη από τους συμμάχους της στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα καταστεί υποχείριο σε παγκόσμιο επίπεδο, όχι μόνο για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, αλλά και για τα κινεζικά, τα αμερικανικά και κυρίως για τις ρωσικές φιλοδοξίες. Αν νομίζετε ότι έχετε εκχωρήσει την εθνική κυριαρχία σας τώρα, δεν έχετε ιδέα τι σας περιμένει εκτός του Ευρωπαϊκού Σπιτιού.

Τέλος, σας παρακαλώ μόνο να σκεφτείτε αυτό: ψηφίζοντας «Όχι» θα κάνατε μεγάλη ζημιά στην Ευρώπη σαν σύνολο, με ένα χτύπημα θα γκρεμίσετε αυτό που θα μπορούσαμε να καταφέρουμε σύντομα όλοι μαζί. Θυμηθείτε: ο Σόιμπλε δεν θα είναι για πάντα εδώ! Ούτε και η οικονομική ιδεολογία που επικρατεί σήμερα στην Ευρωζώνη. Το ενιαίο νόμισμα έχει σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορεί και ούτε θα συνεχισει να υπάρχει έτσι, χωρίς αλλαγές.

Γνωρίζετε φυσικά ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες στο βαθμό κατάρρευσης. Η Πορτογαλία βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση, και αν η Ελλάδα αποχωρήσει, αυτή θα είναι ο επόμενος αδύναμος κρίκος. Η λογική της σχετικής ανταγωνιστικότητας που καθιστά τα αδύναμα κράτη – παγιδευμένα στο ίδιο νόμισμα με τη Γερμανία και άλλες βορειοευρωπαϊκές οικονομικές δυνάμεις – μόνιμα θύματα, θα συνεχιστεί. Ασχέτως από το εάν αποχωρήσετε ή όχι, θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ενιαίο νόμισμα. Γιατί αν δεν το κάνουμε, αφού η Πορτογαλία φύγει και η Ισπανία θα έχει παραιτηθεί επίσης, θα είναι η σειρά της Ιταλίας, με τον κύκλο να μην κλείνει.

Για αυτούς τους λόγους, παραμένοντας στην Ευρωζώνη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα παραμείνετε υπό τους όρους που λειτουργεί τώρα. Υπάρχει άλλος τρόπος και χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, τη βοήθεια αυτών που γνωρίζουν καλύτερα τα λάθη του παρόντος συστήματός μας, έτσι ώστε να το μετατρέψουμε σε ένα σύστημα που δικαιώνει την Ευρωπαϊκή υπόσχεση. Δεν θα πρέπει να αρνηθείτε σε εσάς – και ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές – τη δυνατότητα να ανήκετε σε μια ισχυρή, ενωμένη και πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη που θα αναδυθεί τελικά από αυτήν την κρίση.

Για αυτό σας παρακαλούμε, δείξτε λίγη ακόμα υπομονή, υπομείνετε τις δυσκολίες λίγο παραπάνω. Μην καταστρέψετε εν βρασμώ το μέλλον της Ευρώπης. Ψηφίστε «Ναι» την Κυριακή. Το ξέρουμε ότι ζητάμε πολλά. Αλλά μείνετε σας παρακαλούμε!

 

Image ‘Athens’ courtesy of Juan Salmora ´lvia Flickr, released under Creative Commons

Print Friendly
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail